Jak vybrat trenéra: 4 faktory, na které se zaměřit

Za peníze, které investujete do sebe a do cvičení, chtějte od trenéra odpovídající servis. Proto se nebojte být vybíraví! Ne vždy se vám poštěstí natrefit na toho pravého trenéra hned na první pokus.

 

Většina lidí vybírá trenéra přímo ve fitness centru, kam chodí. Do posiloven, které vám vyhovují svou lokací i prostředím, určitě zajděte. Nebojte se říct si o úvodní lekci (někde ji poskytují i zdarma), abyste si udělali představu o nabízených službách. Zaměřte se na čtyři základní faktory, jež jsou při výběru fitness trenéra klíčové.

Vzdělání
„Instruktor by měl být především odborníkem v dané oblasti, takže mít dostatečný teoretický základ v podobě kvalifikací, školení a kurzů a zároveň odpovídající úroveň praxe s klienty. Čím více klientů a situací, se kterými se lektor setká, tím více je připraven pomoci přímo vám s vaším problémem, snem, touhou či cílem,“ říká spolumajitelka a instruktorka studia Fascinace Mgr. Tereza Semrádová. Vzdělání by si měl trenér stále aktualizovat, aby ve svém oboru nezaostával.

Profesionalita

Na první pohled byste si měli být jisti, že trenér nekáže vodu, a pije víno – zkrátka že sám dbá na to, jak vypadá. Pokud není fit a upravený, zbystřete. Kromě toho by trenér neměl získané informace od vás šířit dál. Těžko zjistíte, jestli je, nebo není diskrétní. Všímejte si detailů: třeba jestli si o vás cosi špitá s recepční.

Kdykoliv vám není něco jasné či máte pochybnosti, ptejte se nejprve trenéra samotného. Nechte si od něj vysvětlit, proč postupuje tak, jak postupuje. Když se poté neshodnete ani na možném kompromisu, pak má smysl trenéra změnit.

Motivace
Sotva se budete těšit na nevrlého trenéra. „Měl by být komunikativní a přátelský, neustále povzbuzovat. Současně si má však zachovávat profesní odstup, aby si udržel přirozenou autoritu,“ popisuje ideálního trenéra instruktorka Tereza. Pokud budete váhat mezi několika trenéry v jednom fitness centru, kteří mají podobné vzdělání, zkušenosti i reference, vyberte si zkrátka toho nejsympatičtějšího.

Individuální přístup

Trénink vám musí být ušitý na míru, nikoliv odpovídat stereotypnímu postupu trenéra. „Trenér by měl naslouchat potřebám konkrétního klienta či klientky. Ne každý chce nabírat svalovou hmotu či naopak hubnout. Konkrétním cílům by pak měl být nastaven i trénink včetně toho, že trenér umí uvést na pravou míru případná nereálná očekávání svých klientů,“ říká Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku, fitness a tance.

Kdy od trenéra utéct?

  • nejste ve smluvený čas jeho prioritou – telefonuje, píše SMS, povídá si s ostatními
  • nekomunikuje s vámi, nevysvětluje
  • trénuje vás podle svých zajetých stereotypů bez ohledu na váš cíl a zdravotní stav

Celý článek naleznete zde