Pilates : Sport pro život

 

Pilates: Sport pro život

 

Na jakém principu je cvičení Pilates založeno?

 

Cvičení Pilates je založeno na osmi principech, které sestavil zakladatel Joseph Hubertus Pilates.

  1. Koncentrace – soustředění na pohyb
  2. Dýchání – správné dýchání patří k nejtěžším principům Pilates
  3. Centrum těla – střed neboli CORE
  4. Kontrola – vnitřní vnímání pohybu a kontrola správného provedení
  5. Preciznost – minimalizování chyb
  6. Plynulost – provedení bez přerušování
  7. Izolace
  8. Rutina

 

Cvičení Pilates je založeno na znalostech z oborů jógy, rehabilitace a gymnastiky.

Pro jakou cílovou skupinu je určeno?

 

Pilates je určen pro všechny, kteří chtějí udělat něco dobrého pro své tělo. Mezi mé klienty patří nejen dámy, které si chtějí zpevnit svalstvo vnitřních břišních svalů, nohou a zádových svalů, ale i muži. Pilates, který byl původně vymyšlen Josephem Pilatesem pro hasičský oddíl dnes praktikují i profesionální sportovci, kteří ho cvičí při svých trénincích jako kompenzaci a rehabilitaci posilující svaly.  Je výbornou metodou, která doplňuje cvičení ve fitku a posilovnách a pomáhá rýsování svalů.  Velmi prospěšný je také pro ženy, které se snaží otěhotnět, protože si zpevní svaly pánevního dna a děloha je pak lépe prokrvená, vyživovaná a lépe se na ní budoucí plod uchytí. Zároveň je velmi prospěšný a důležitý pro ženy po porodu, kdy je potřeba vrátit fyzický stav dělohy a břišních svalů do původního stavu. Pilates lékaři již dnes doporučují jako pokračování po rehabilitaci pro udržení funkčního pohybového aparátu, pro léčbu inkontinence, která někdy bývá způsobena ochabnutím svalů pánevního dna, a ne tak známá věc i pro muže, kteří trpí problémy s erekcí a taktéž s případnou inkontinencí.

Vy sama jste začala s Pilates teprve před pár lety. Co Vás k němu přivedlo?

Od 3 let jsem navštěvovala baletní hodiny, v 11 letech jsem nastoupila na baletní konzervatoř, kde se již trénink rovnal vrcholovým sportovcům. Měla jsem velký předpoklad být ve světě baletu velmi úspěšná. Ale mé klouby postupně nezvládaly baletní zátěž. Lékaři mi díky rehabilitacím a dalším léčbám dopomohli k ukončení školy a maturitě. Již na škole jsem se setkala se cvičením Pilates. Postupně jsem začala studovat Pilates u Mgr. Renaty Sabongui, dále i u Mgr. Daniela Müllera. Moje lekce jsou dnes již spojením těchto dvou různých stylů.

Jak začít cvičit Pilates?

 

Začnu spíše tím, jak Pilates necvičit. Cvičení Pilates rozhodně nikdy nezkoušejte podle různých DVD nebo knížek či snad podle článků v časopisech. Tyto články a časopisy a DVD bych doporučila pouze pro zkušené cvičence, kteří mají odchozené lekce u kvalitního lektora. Umí udržet postoj a ví, jak správně daný cvik provést. Pokud budete Pilates a v podstatě jakékoliv cvičení i ve fitness zkoušet bez předchozího proškolení od profesionála, můžete si uškodit.

Má rada pro začátečníky:

Navštivte několik lekcí individuálně s kvalitním lektorem, který vám dá do základu to nejlepší – někomu bude stačit jedna lekce, někdo, než pochopí principy Pilates, bude potřebovat více lekcí.

Po té, co si osvojíte základní cviky a principy Pilates, můžete si zacvičit sami doma, například s pomocí DVD nebo knížek.

 

Co si donést na první hodinu?

Na první hodinu v našem Studiu Fascinace, které naleznete nedaleko Malostranského náměstí, si doneste pouze pohodlné oblečení a nejlépe 2 ručníky (ty si však můžete zapůjčit přímo ve studiu). Podložka na cvičení Vám bude bezplatně zapůjčena, ale pokud si potrpíte na vlastní pohodlí, můžete si donést vlastní. Dále stačí dobrá nálada a chuť si zacvičit. 

 

Jak jsou koncipovány Vaše lekce a poskytujete i soukromé konzultace?

 

Své lekce se snažím vést tak, aby se každý cítil přejemně a měl ze cvičení dobrý pocit. Každého sleduji a opravuji během cvičení a případně poupravím cvik každému individuálně. Poskytuji také soukromé lekce, kde sestavuji cviky dle potřeb klienta.

Za jaký časový úsek by klient měl vidět zlepšení?

 

Toto je velmi individuální, každý do cvičení vstupuje v jiném fyzickém stavu a s odlišnými cvičebními zkušenostmi. Někteří pocítí změnu již po 5 lekcích, například jim odezní bolest hlavy, lépe se jim spí a nebolí je záda.

 

 

 

Autor: Petra Trojanová ve spolupráci s Terezou Semrádovou