Generace bolavých zad? Třicátníci!

Schválně, jak právě teď sedíte? Vzpřímeně, ramena stažená dolů, prodloužený krk? Vsadím svou skoliotickou páteř, že se do správného sedu štelujete teď při čtení. Předtím jste nejspíš měli hlavu s krkem skoro u monitoru, ohnutá záda a ramena vytažená k uším. Když takhle prosedíte většinu dne, není divu, že než oslavíte třicítku, už dobře víte, jak bolí krční nebo bederní páteř. Sedíte mizerně, a ani vestoje to není lepší. „Ještě jsem nepotkala člověka, který by se sám od sebe postavil tak, jak má,“ tvrdí cvičitelka pilates Tereza Semrádová. „Většinou se prohnete v bedrech a ramena dáte dozadu tak, že skoro spojíte lopatky a stojíte v křeči,“ dodává.

Ulevte páteři

 

Prášky, opichy, masti, pár dní na neschopence v klidu v posteli, občas masáž, tak bolesti zad řeší řada pacientů. Ale v případě, že nejde opravdu o vážnější onemocnění, které musí diagnostikovat lékař, platí proti bolesti zad jediný účinný recept – dostatek pohybu a cvičení. To, že se před mnoha miliony lety člověk ze čtyř nohou vzpřímil na dvě, dává páteři totiž zabrat samo o sobě. Musí nést tíhu mnoha desítek kil. A aby to zvládala a držela svůj správný tvar, potřebuje, aby jí alespoň trochu ulevil takzvaný svalový krunýř. Ten tvoří svaly břicha a zad.

I když pravidelně sportujete, tuhle skupinu svalů posílenou mít nemusíte. „Sami nevíte, zda posilujete správné svaly,“ upozorňuje Tereza Semrádová ze Studia Fascinace. „Navíc hodně lidí má nějakou vadu páteře. Na svých lekcích vídám, že mladší dívky trpívají lordózou, tedy prohnutím v oblasti beder, starší lidé zase mají kyfózu, jsou vyhrbení. Nejčastěji ale moji klienti mají skoliózu, tedy páteř špatně vychýlenou do strany. Při cvičení je pak třeba posilovat konkrétní svaly kolem páteře, aby tyto nedostatky vykompenzovaly.“

 

Celý článek naleznete zde